header
Home > Behandeling > Voedingsadviezen > Voeding en diabetes

Voeding en diabetes

 

Voeding is een belangrijk onderdeel bij de behandeling van diabetes mellitus. Gezond eten en drinken is de basis voor het voedingsadvies. Om je diabetes onder controle te houden is het belangrijk om naast gezond eten en drinken, extra aandacht te geven aan regelmatig eten en te letten op de verdeling van koolhydraten.

Regelmatig eten houdt in dat je elke dag drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en een warme maaltijd) en ongeveer drie keer iets tussendoor eet. Op deze manier zorg je voor een regelmatige verdeling van de koolhydraten uit de voeding over de dag. Hiermee voorkom je te grote schommelingen in je bloedglucosespiegel.

De diëtist bekijkt samen met jou (en je ouders) wat je eet en hoeveel je eet. Ze informeert jou over voeding en diabetes en ze zal samen met jou (en je ouders) bespreken welke voeding voor jou het beste is en hiervoor een voedingsadvies geven.



 

Variatiemogelijkheden

Op je voedingsadvies staan ‘basisproducten zoals brood, fruit en vlees. Per productgroep kun je kiezen welk soort brood, fruit of vlees je neemt. De ene dag heb je bijvoorbeeld zin in een boterham met kaas en een beker melk bij je ontbijt. Terwijl je de andere dag misschien liever begint met een schaaltje yoghurt met cornflakes. Deze keuze kan dus per maaltijd en per dag verschillend zijn. Dat noemen we variëren.Hier staan een aantal mogelijkheden om mee te variëren. Je zult hier niet alle producten vinden, maar alleen de meest voorkomende dagelijkse producten. In deze variaties is rekening gehouden met het soort en de hoeveelheid vet.  Het is vooral belangrijk dat je het principe onder de knie krijgt.